Gratis WiFi in Bocholt

Vanaf donderdag 16 november 2017 biedt de gemeente Bocholt gratis ‘public WiFi’ aan, aan inwoners, bezoekers en toeristen.  Een eerste opstelling werd gerealiseerd in het centrum van Bocholt, op het plein voor het gemeentehuis. Daarna komen ook nog het bibliotheekplein en het Nevenplein aan de beurt. Bocholt is de negende Limburgse gemeente die deze service aanbiedt. Schepenen Jos Claessens en Jan Verjans zijn er van overtuigd dat dit de gemeente nog aantrekkelijker zal maken voor jong en oud.

Op het internet surfen, chatten, skypen en mailen wanneer je ergens in het centrum rondloopt of op een terrasje zit, is erg handig. Zeker toeristen of bezoekers die nieuw zijn en één en ander willen ontdekken of opzoeken maken hiervan graag gebruik. Ook onze jeugd zal dit aanbod zeker waarderen. Hoe vaak wordt er iets niet snel opgezocht, e-mails bekeken, foto’s doorgestuurd enz… Gratis WiFi is dus uiterst handig want het stelt iedereen in staat om kosteloos op het internet te surfen, te chatten, en te mailen. Dat is alvast een voordeel voor de gebruikers. Maar daarnaast verzamelt Publieke WiFi terzelfdertijd ook heel wat informatie over het publiek dat zich in de WiFi-zone bevindt. Hoeveel volk komt er voorbij op elk moment? Hoe lang blijven mensen gemiddeld op dezelfde drukke plaats? Van waar komen ze?

Schepen van informatica Jos Claessens: “Onze gemeente kan deze gegevens gebruiken om de beveiliging te verbeteren of de verkeersstromen efficiënter te organiseren. Meer nog, Publieke WiFi kan ons nuttige informatie opleveren voor onderwijs, het parkeren, het organiseren van evenementen, het aansturen van (slimme) verlichting enz. Maar ook commerciële organisaties vinden deze beschikbare informatie interessant. Shoppingroutes en drukke koopmomenten kunnen hier immers ook uit afgeleid worden. Juist daarom is het verstandig dat de gemeente Bocholt eigenaar blijft van deze zogenaamde Big Data. De gemeente kan op die manier waakzaam zijn dat de privacy ten alle tijde gerespecteerd wordt.  De registratie, bewaring en geheimhouding van alle data is de verantwoordelijkheid van Infrax. De gegevens worden maandelijks in een rapport ter beschikking gesteld van onze gemeente. Ze worden  nooit doorverkocht! “
Bocholt is na Hasselt, Genk, Neerpelt, Peer, Lommel, Bilzen, Maasmechelen en Lanaken de 9de gemeente in Limburg die gratis WiFi aanbiedt. Naast een éénmalige kost van € 11.770 betaalt de gemeente een maandelijkse exploitatiekost per accespoint.

Schepen van ICT Jan Verjans: “Privacy en safety zijn de grote eisen waaraan een draadloos netwerk moet voldoen. Dankzij de eigen glasvezelinfrastructuur die Infrax los van het publieke netwerk heeft uitgebouwd kon deze toepassing gerealiseerd worden en is de veiligheid gewaarborgd. Dit is ook de reden waarom Bocholt niet met een commerciële partner in zee ging. We willen de gebruiker zeker niet laten overspoelen door ongevraagde boodschappen en hem beschermen tegen mogelijk commercieel misbruik van gegevens.  Een moderne dienstverlening die veilig is en de privacy waarborgt. Iedereen die zijn of haar gsm aan heeft staan maakt automatisch contact met het publieke netwerk:  na een éénmalige, eenvoudige en kosteloze registratie zal je smartphone telkens hij een infrax public Wi-Fi spot tegenkomt automatisch inloggen en connecteren.”

“Dankzij dit publiek WiFi-netwerk kan Bocholt zich verder blijven ontwikkelen als een Smart City en zich profileren als een moderne, digitale gemeente. Ook voor toekomstige toepassingen (cameratoezicht, parkeergeleiding, …)  zijn we op deze manier reeds verder uitgerust. Maar het maakt bovendien onze jeugdige en gezellig centra nog aantrekkelijker voor jong en oud”, aldus nog schepen Claessens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here