Raad gaat akkoord met opknappen en vernieuwen Jacob van Hornemuseum in Weert

Gemeentemuseum Jacob van Horne Weert

De gemeenteraad van Weert is woensdagavond 25 oktober akkoord gegaan met het opknappen van het Jacob van Horne museum. Het gebouw, een rijksmonument, is al 30 jaar niet meer gemoderniseerd. Het toekomstbestendig maken van het gebouw kost € 2.048.000,-. Daarnaast is een nieuwe inrichting van het gebouw als hedendaags museum nodig. De kosten daarvan bedragen € 2.063.900,-. De provincie Limburg stelt € 1,1 miljoen beschikbaar voor opwaardering van het museum.

Wethouder Geert Gabriëls: “Ik ben heel blij dat de raad akkoord is gegaan. Het gebouw wordt behouden, duurzaam en toekomstbestendig gemaakt. Dat was hard nodig. Daarnaast wordt de publieksruimte van het museum uitgebreid en komt er een dynamische programmering in een moderne presentatie. Zo kunnen Weertenaren hun geschiedenis beleven en kan het museum ook meer bezoekers gaan trekken.
Maar eerst gaan we nu een nieuwe organisatie voor het museum opzetten. Daarna bekijken we wat de voor- en nadelen zijn van verzelfstandiging van het museum.”

Het gebouw heeft verschillende niveaus op de begane grond en op zolder, daarnaast zijn ook de tussenverdieping en de zolder nu niet toegankelijk voor mindervaliden. Voor een openbaar gebouw is dat niet meer van deze tijd.

Grote kracht van het plan van ontwerper Maurice Mentjens is dat de achterbouw wordt ingezet voor facilitaire zaken als lift, toiletten en kantoren. Daardoor blijven de meest monumentale aspecten van het gebouw in tact en kunnen eerdere ingrepen in ere worden hersteld. In die achterbouw komt, aan de kant van de Meikoel, ook de nieuwe ingang van het museum. Door de materiaalkeuze voor de achtergevel wordt een opvallend ‘baken’ gecreëerd, zodat bezoekers naar de entree van het museum worden getrokken.

Met de nieuwe achtergevel, de presentatie van de collectie, verschillende wisselende tentoonstellingen en de nieuwe indeling van het museum wordt de verbinding tussen heden en verleden gemaakt.
Door de zolder in gebruik te nemen wordt de presentatieruimte met 30% vergroot. Hierdoor kan de collectie ruimtelijker worden gepresenteerd, de ruimtes op de begane grond ingezet worden voor wisselende presentaties en een representatieve entree worden gemaakt. Ook kan op de zolderverdieping een educatieve ruimte worden ingericht. Met een nieuwe lift worden alle presentatieruimtes toegankelijk voor mindervaliden.

Met de provincie Limburg is een overeenkomst aangegaan voor het plan voor de versterking van het stadshart van Weert. De provincie heeft hiervoor in totaal € 3.075.000,- beschikbaar gesteld. Daarvan is € 1,1 miljoen voor opwaardering van het museum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here