Sloop voormalig ‘Moederhuis’ Bree en nieuwe bestemming ziekenhuissite

Eind september verhuisden de laatste verblijvende patiënten uit het Breese Ziekenhuis naar het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen aan de Diestersteenweg in Maaseik. Het oude ziekenhuiscomplex kwam hierdoor nog niet helemaal leeg te staan. Tot en met 22 december zullen nog enkele raadplegingsdiensten bemand blijven. Daarnaast nemen een aantal instanties – zoals CLB Arbeidsgeneeskundige Dienst, Kind en Gezin, het Rode Kruis – tijdelijk hun onderkomen in het middengedeelte van het voormalige ziekenhuis. Ook kinderopvang ’t Wiekernestje verhuisde tijdelijk naar de vroegere revalidatie-afdeling tijdens de uitbreiding en modernisering van haar eigen gebouw in de Sint-Jacobstraat. Ze delen de laagbouw met vzw ’t Kietelt die zich inzet voor kansarmen.

Het vroegere ‘moederhuis’ – dit is het L-vormige gedeelte in rode baksteen- is wel al volledig ontruimd en zal tegen het jaareinde gesloopt worden om plaats te maken voor het nieuw medisch centrum van Practimed. Burgemeester Liesbeth Van der Auwera: “Er werd voor deze sloop een doorgedreven sloopinventaris opgesteld en de opgelijste materialen, waaronder helaas ook een kleine hoeveelheid asbest, zullen vakkundig verwijderd worden.” De sloopwerken starten op 6 november. Na de sloop wordt er een nieuwbouw opgetrokken waarin huisartenscentrum Practimed en ziekenhuis ZMK eerstelijns medische dienstverlening zullen aanbieden. Hiervoor werd er tussen Practimed en ZMK een samenwerkingsovereenkomst gesloten, waardoor ZMK in Bree verankerd blijft.

Bovendien wordt de volledige eerste verdieping van dit gebouw gereserveerd voor lokale zorgactoren, zoals CLB, Landelijke Kinderopvang, Kind & Preventie en Huis Van het Kind met haar diverse partners, die momenteel op de Houborn verblijven. Schepen OCMW & Welzijn Jacques Leten: “Op dit moment is er een akkoord met maar liefst 27 partners en 44 verenigingen die zich engageren om ondersteuning te bieden binnen Huis van het Kind, al dan niet op afroep wanneer nodig. We mogen hier spreken van een zeer uitgebreid en veelzijdig netwerk, dat steeds verder blijft uitrollen.”

Burgemeester Liesbeth Van der Auwera blikt nog even verder vooruit: “Na vermoedelijk 1 jaar bouwwerken kunnen alle bovenvernoemde diensten hun intrek nemen en wordt ook het middengedeelte van het ziekenhuis gefaseerd afgebroken en het vrijgekomen terrein gefatsoeneerd. Zo ligt de site er netjes bij en kunnen we ze onderhouden totdat we er met de uitbouw van onze sportcampus beginnen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here