Supersnelle Douwe Dedecker geeft eerste titel extra glans door alle races te winnen in laatste weekend BNL

Amper een jaar geleden stapte hij voor het eerst in een kart, nu al viert Douwe Dedecker een kampioenschap op het hoogste niveau in België. Het negenjarige talent uit Bree werd zondag 3 september in Genk in stijl kampioen van het BNL-kampioenschap in de Micromax-klasse. Hij deed dat op sublieme wijze door alle races van het weekeinde te winnen. En dan te bedenken dat hij nog maar een paar weken geleden al Europees vicekampioen werd!

Douwe bleef er nog redelijk koel onder: het eerste kampioenschap in zijn nog prille carrière. Ja, hij was blij, zo zei de sympathieke jongeling na afloop van de races. Het was een mooi weekend geweest, vond hij. En het was goed gegaan, zei de rijder van GKS Lemmens Power ook nog. Nou ja, dat kun je wel zeggen, hij won alle vier de races! “Het is natuurlijk fijn om kampioen te zijn”, sprak hij trots. “Daar doe je het voor. Ik had wel een beetje verwacht dat het dit weekend ging lukken. Ik ken de baan in Genk heel goed. Ik train er heel veel, twee, drie keer per week. De baan heeft geen geheimen meer voor me.”

Dat bleek overtuigend in de races. Na zaterdag de snelste te zijn geweest in de kwalificatie won hij vervolgens de beide races van die dag van poleposition. In beide gevallen spoot Douwe ervandoor bij de start en reed vervolgens weg van zijn concurrenten. Om uiteindelijk met een grote voorsprong als eerste over de finish te komen.

Het betekende dat hij zaterdag al zeker was van de titel, maar dat wilde niet zeggen dat hij het een dag later voor de laatste twee races van het BNL-kampioenschap rustiger aan wilde doen. De jonge Belg deed zijn zaterdag zoetjesaan over door ook zondag doodleuk de poleposition voor zich op te eisen en daarna de twee races afgetekend te winnen. Het had er dan ook alle schijn van dat het hem het hele weekeinde allemaal erg gemakkelijk afging. “Ik ben niet echt zenuwachtig geworden, ook al wist ik dat ik zaterdag al kampioen kon worden”, zei hij.

Het was de voortzetting van een mooie ontknoping van het seizoen voor Douwe. Zo werd hij een paar weken geleden in Oostenrijk nog vicekampioen in het Europees kampioenschap voor Micromax-rijders. Gevraagd naar welke prestatie hem meer waard is, het vicekampioenschap in het EK of de titel in de BNL, hoefde Douwe niet lang na te denken. “De titel in de BNL. Want daardoor heb ik nu ook een ticket voor Dubai.”

Daarmee doelde hij op het zogenaamde O-Plate Race Weekend in het emiraat in het Midden-Oosten. Daar strijden in januari volgend jaar kartkampioenen van over de hele wereld tegen elkaar. “Ik vind het cool dat ik daarnaartoe mag. Er zal daar veel worden gebatteld. Er zal ook wel veel voorbijgestreefd worden. En geduwd. Ik zie wel hoe het daar gaat. Het lijkt me in ieder geval een mooie ervaring.”

Het seizoen kan zelfs nog mooier worden voor Douwe. Want het BMC-kampioenschap is nog in volle gang. Daarvoor zijn nog twee ronden af te werken en Douwe staat daarin derde. Hij heeft nog alle kans om ook die titel te pakken. Lukt hem dat, dan kan hij ook nog eens naar de Rotax Max Grand Finals in Portimao, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Uiteraard is dat nu zijn voornaamste doel voor de rest van het seizoen.

En het meest waardevolle van zijn seizoen dan? Misschien niet eens zozeer dat hij nu al zo succesvol is, maar vooral dat hij heel veel heeft geleerd in zijn eerste jaar als karter. Maar wat dan? Douwe: “Nou, leren in de regen rijden, eigenlijk in alle soorten weersomstandigheden, ik heb geleerd hoe de kart aanvoelt tijdens een raceweekend en ik heb leren inhalen. Maar dat ik zo snel ga, komt vooral door Rick (Dreezen, zijn trainer en coach, red.). Hij heeft me alles geleerd. We hebben een heel leuke samenwerking. Dat vind ik echt super!”

Douwe bedankt zijn vader en moeder, zijn familie, zijn coach Rick Dreezen, zijn mecanieker Edward en Fred die de motor prepareert.

Douwe Dedecker wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door PL8 Design, Woutim Schildersbedrijf en Jochen Leën.

Foto: Bas Kaligis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here