Bree kijkt terug op geslaagde verzusteringsfeesten

Afgelopen donderdag landden er 77 Italiaanse gasten uit Volpago Del Montello op Charleroi om een vierdaags bezoek aan Bree te brengen. Het groepje bestond uit een delegatie van het gemeentebestuur van Volpago en enkele gezinnen die al jaren vriendschapsbanden onderhouden met de gastgezinnen in Bree. Het werd een bijzonder warm weekend in Bree van hartelijk weerzien en gezellig samenzijn tijdens tal van activiteiten.

Na een warme ontvangst op de luchthaven picknickten Breeënaren en hun gasten samen tijdens een tussenstop bij Conecterra in Maasmechelen. De eerste avond werd er vrolijk bijgebabbeld tijdens een gezellig feestje op de terrasjes op ’t Stift. Volpago Del Montello betekent letterlijk Volpago aan de kleine berg. Breeënaren die ook al eens het omgekeerde bezoek aan de Italiaanse streek Treviso meemaakten, beschrijven dat ze hier een soort gemoedelijke Ardennengevoel hebben. Volpago is met zijn 10.000 inwoners net iets kleiner dan Bree en heeft een landelijk karakter. De Italiaanse gasten brachten ook dit jaar traditioneel enkele geschenken en streekproducten mee. De bezoekers van de Breese vrijdagmarkt konden kaas, honing, salami van eigen makelij proeven. Daarnaast werd er een hele voorraad wijn mee overgevlogen uit Italië. Volpago ligt nabij één van de 2 wereldcentra waar Prosecco wordt gemaakt en verdeeld. Ook deze vloeide rijkelijk in Bree afgelopen weekend dankzij de vrijgevige bezoekers.

Het mooiste aan de verzustering tussen Volpago en Bree, is dat er helemaal geen zakelijke of commerciële insteek aan het bezoek gekoppeld is. Het gaat over oprechte vriendschap en gezelligheid, uitwisselen van ervaringen, je horizon verbreden en interesses delen. Sommige sleutelfiguren nemen al 30 jaar deel aan het uitwisselingsprogramma en dit gebeuren als een hartelijk weerzien van oude vrienden. Daarnaast breidt de groep ook steeds uit met nieuwe mensen die Bree willen leren kennen, of nieuwe Breeënaren die willen mee ervaren hoe het voelt om gastgezin te zijn.
“De tijd vloog echt deze vier dagen, omdat we zoveel bij te praten hadden met dierbare oude bekenden, en ook een heleboel nieuwe mensen de troeven van Bree wilden laten kijken”, vertelt burgemeester Liesbeth Van der Auwera. “We hebben heel wat leuke uitstappen voor Italianen en Breeënaren samen gepland. Zo verstevigt en groeit onze band elk bezoek een beetje meer.” Een mooi voorbeeld van deze organische groei was het bezoek aan de Breese tennisclubs op vrijdag. De gasten uit Volpago nodigden in naam van hun tennisclub de Breese tennisers uit om volgend jaar in juli naar hun accommodatie te komen kijken. De vrijdag werd verder afgesloten met een gezellige BBQ, waarbij er in het Italiaans en Brees stevig gezongen werd, om daarna af te zakken naar het foodtruckfestival in de Dekenij en de Oldtimers op het Vrijthof.

Zaterdag konden gasten en Breeënaren mee op uitstap naar Aken. De avond stond in het teken van het vieren van de 30-jarige verzusteringsband. Het verhaal van hoe het ooit begon met de gele ballon van een klein meisje werd door het inmiddels grote meisje, Patsy Nouwkens en toenmalige meester van het vierde leerjaar Rudi Cober nog eens onder de herinnering gebracht. Voor vele Breeënaren is dat inmiddels een stukje algemene geschiedenis, maar voor degenen die echt de eerste keer de kinderen van juf Edda uit Italië ontvingen, met hun gingen zakdoekleggen op de Boneput en zagen wat een verrijking het was voor ouders en kinderen om naar Bree te komen, is dit een emotionele herinnering.

“De intensiteit van deze verzusteringen en de oprechte band tussen Breeënaren en Volpago is de reden waarom ik elke editie graag van de partij ben”, vertelt sleutelfiguur Jacky Stijven enthousiast. Naast het broodnodige vertaalwerk vanaf de eerste editie zorgt hij ook samen met de organisatie ervoor dat alle gasten zich goed voelen. “Het zijn vier heel intense dagen. Het is een vrij uniek gegeven dat er 77 Italianen in Bree logeren, en daarbij hoofdzakelijk bij gastgezinnen thuis verblijven. Daar komt een hele organisatie en afstemming bij kijken, waarbij ik met plezier ondersteun.” Dankzij Jacky worden alle nodige speechen, praktische instructies, en bezorgdheiden omgezet naar de juiste taal, en voelt iedereen zich op zijn gemak. Zijn aanwezigheid en ondersteuning die zoveel verder gaat dan alleen vertalen, is een grote meerwaarde in heel het traject!

Tijdens het slotfeest gisterenavond werd zowel het nieuwe stadslogo als het optreden van Breese hitsensatie Fons en die van Ons heel erg gesmaakt door het publiek. Breeënaren en Italianen dansten samen op het Vrijthof, er werd uitgebreid getrakteerd en de sfeer was opperbest. Beloftes voor een volgend bezoek werden alvast gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here