Grensoverschrijdende buurtpreventie

whatsapp-1

Op 12 oktober is in het gemeentehuis in Budel de eerste grensoverschrijdende BuurtWhatsApp-groep gelanceerd. De burgemeesters van Bocholt, Hamont-Achel, Kinrooi, Cranendonck en Weert gaven hiervoor het startsein. De groep, met als doel criminaliteit te signaleren en zo de veiligheid in wijken en dorpen te vergroten, werkt over de grenzen van gemeenten, provincies en landen heen. Dit is uniek in Nederland en België.

Criminelen kennen geen grenzen
De grensgemeenten in het gebied van de samenwerking liggen in Nederland, België, Noord-Brabant, Nederlands Limburg en Belgisch Limburg. De criminaliteit houdt uiteraard niet op bij deze grenzen. Een effectieve koppeling van bestaande WhatsApp-groepen helpt bij de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit.

Hoe het werkt
De unieke samenwerking is mogelijk omdat de bestaande WhatsApp-groepen in de afzonderlijke gemeenten nagenoeg hetzelfde werken. Ook hebben ze dekking in de gehele gemeente. De coördinatoren van de bestaande groepen in de gemeenten worden in één groep geplaatst. Bij signalen van criminaliteit verzenden zij een bericht naar de afzonderlijke WhatsApp groepen in het betreffende gebied. Een BuurtWhatsApp-groep is een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here